Saturday, November 2, 2013

Seminar Intensif Usahawan Bakery

Seminar Intensif Usahawan Bakery (Homebase/kedai)
TARIKH: SABTU, 30 NOVEMBER 2013
MASA: 9 PAGI – 6 PETANG
TEMPAT: NAJAH BAKERY, Seriab, Kangar (boleh google map)
YURAN: RM299 SEORANG
DEPOSIT: RM100
PENGAJAR: Puan Siti Aishah Zulkifli Ramond

pengalaman:
. Trainer dan branch manager di KFC Holdings selama 5 TAHUN (2000 – 2005)
. Branch Manager kat Chicken Rice Shop selama 2 TAHUN (2005 – 2007)
. Senior Manager kat Bakers Cottage selama 3 TAHUN (2007 – 2010)
. Bussines Owner Cosway (Stockis) selama 3 TAHUN (2010 – Jun 2013)
. Kini Pengarah Urusan syarikatnya sendiri – Armacademy (Mac 2013 sehingga kini)
Dalam tempoh singkat penubuhan syarikat yang bermotokan `Let The System Runs Your Bussines’ tu, Puan Aishah dah membimbing lebih 300 usahawan bakery. 7 usahawan telah Berjaya membuka kedai atau perniagaan.
Saya merupakan salah seorang daripada pelajar beliau.
Dalam seminar sehari yang padat ni, Puan Aishah akan membimbing peserta untuk:

1. Menghasilkan Standard Of Procedur (SOP) dalam semua kerja anda.
2. Bagaimana rancang simpanan stok
3. Cara pengiraan yang betul pada kos produk anda
4. Planning Sales (berapa ribu sebulan?)
5. Bagaimana letakkan target pasaran
6. Bagaimana untuk buat marketing strategy

BERMINAT?
1.Bank in deposit RM100 ke bank Maybank Account 159012715015 NAJAH FARAHIN
2.Selepas bank in, SMS maklumat lengkap ke hp saya – 012 5735856
Maklumat lengkap tu ialah: NAMA, DATE CLASS, NAMA CLASS DAN JUMLAH BNK IN.
Contoh: Najah Farahin Ahmad Faisal, 30 Nov, Seminar Aishah
(sila bagi nama penuh untuk memudahkan urusan pendaftaran dan pensijilan)
3. Simpan bukti pembayaran dan bawa semasa pendaftaran.
4. Tak perlu bawak apa-apa kecuali baki yuran.
5. Penyertaan adalah terhad kepada 50 orang sahaja. Kami menerima peserta yang sudah membayar deposit sahaja

Monday, September 30, 2013

Staff Training!

Alhamdulillah... well done staff!





Thursday, September 26, 2013

Tiada Jalan Mudah...


Tiada jalan mudah.. semuanya bermula dari zero...

Sekarang sudah masuk bulan ke 3. Alhamdulillah... survived!
bermula sedikit-sedikit, lepas tu upgrade pun sedikit-sedikit sebab tak buat loan mana-mana agensi. Korek duit tabung haji dan duit mak mertua bagi pinjam.
Alhamdulillah bisnes kek berjalan lancar. Banyak mendapat invitation untuk diletakkan produk. Baru-baru ni dapat lagi satu kedai Mara di Plaza Kayang. Terkejut juga.

Komplen customer tu,biasalah. ada yang boleh dibuat pedoman-komen membina, ada yang bisa berbisa. heeee (so far lelaki yang byk komen pedas2, pasaipa eh? macam tak fikir orang tu terasa hati atau tak. dasat orang lelaki perlis nih.heee)

Semakin hari permintaan semakin tinggi. Keadaan ni memaksa saya untuk menambahkan staf dan mesin. Dengan ruang yang limited.
Kadang-kadang rasa sedih pabila soalan ditanya, kenapa tak buat macam SR? u kena buat itu, buat ini... set up semula.. (haaaa?)
Cikpuan, kami ni baru 3 bulan, SR tu sejak dari 1997, franchise pula. insyallah...saya akan cuba upgrade sedikit demi sedikit tp bkn secara mendadak, sbb saya pun start dari zero ni. Modal pun dok generate lagi ni . banyak plan nak buat dalam kepala ni. insyallah.
Kadang-kadang rasa penat pun ada. penat training staf,penat deal,penat handle itu ini. Tapi bila lihat hasilnya, rasa bahagia dan semangat semula.

Semua staf saya tak ada satu pun pengalaman dalam dunia bakery. Semua masuk sini bermula zero. yang tak pernah timbang tepung pun ada. Tapi alhamdulillah setelah 3 bulan berlalu....
Pernah sebulan dua yang lalu saya hampir putus asa, sebab saya yang tidak sabar mahu duplicate mereka menjadi seperti saya (bukan saya hebat, atleast mereka boleh la sikit2). Tapi harini baru saya sedar, proses pembelajaran ni perlukan masa. Sedikit demi sedikit...hari demi hari...

Saya tahu ada diantara anda berasa hampa pabila lewat petang saja, birthday kek kami banyak habis. Percayalah...saya lagi sedih melihat keadaan ini. Orang lain happy bila kek habis dijual. Tapi saya ni jadi sedih pula. Sedih sebab kami kadang-kadang x dapat nak supply banyak. Dek kekangan/kekurangan staf. Baru restock saja...dah habis.
Jadi minggu ini saya cuba untuk membuat sessi interview staff2 baru untuk join team Najah Bakery.
Doakanlah kami. Kami masih banyak kekurangan. Terima kasih sebab selalu support kami. Kami masih belajar. Mohon sebarang cadangan boleh inbox kami. Kami sangat mengalu-alukan sebarang cadangan dari anda semua.

Syukur...syukur.. Ya Allah!

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?
Surah Arrahman

Najah Bakery
No 13, Lot Perniagaan Seriab,
01000 Kangar
Perlis

Tuesday, August 27, 2013

Khas buat yang belum ke Najah Bakery

Assalamualaikum,
Selamat Hari Raya! Alhamdulillah... sales hari raya lalu sudah beres. Syukur Ya Allah.
oh ya, ramai bertanya di mana letaknya Najah Bakery ni. Senang saja. Jika anda sampai di Seriab, anda cari saja Restoran Sawaddi. Najah Bakery bertentangan dengannya. Atau cari Restoran Tat Nasi Ayam, kami satu building dengan Restoran Tat Nasi Ayam. Papantanda kami agak besar, insyallah nampak jelas dari jalanraya. Jika tersesat jalan, boleh call Wawa 017 4659189 untuk direction yaa

Friday, July 19, 2013

Kek Hari Raya





Assalamualaikum,
Selesai dengan tempahan cookies raya, kini datang pulak dah dengan tempahan kek raya.
Setelah diasak pelbagai pertanyaan, Najah Bakery akan mewar2 kan beberapa jenis kek raya pada tahun ini di bakery kami pada minggu terakhir ramadhan. Boleh walk in di Najah Bakery, No 13 Lot Perniagaan Seriab, Kangar. (esok psg papantanda,yeay!)

-Carrotcake normal pax rm18 (available to walk in)
-carrotcake saiz besar 9x9" rm75 (base on order)
-Marble Cheese Brownies normal pax rm18 (available to walk in)
-saiz besar 10x10" rm55 (base on order)
-Mama Herda Cheezy Choc Cake normal pax rm18 (available to walk in)
-fruit cake rm8.50- rm16 (available to walk in)
-marble cake/ butter cake rm12 (available to walk in)
-choc moist with topping rm15 (available to walk in)
-kek lapis -5 jenis, rm20-rm25 (available to walk in)
-Red Velvet normal pax rm18 (available to walk in)
-saiz besar 8x8" rm75 (base on order)
-cotton cheese cake rm25 saiz 6" (available to walk in)
-russian black white (base on order)
-choc delight (base on order)

turut ada juga ialah stok,
-kerepek,kacang dhal,muruku,tempeyek,cookies raya,hamper (available to walk in)

Wednesday, July 10, 2013

KALI PERTAMA TAHUN INI BERBISNES DI PREMIS

Assalamualaikum!
Marhaban ya Ramadhan!
Sebelum terlambat kami.. crew Najah Bakery mengucapkan Ramadhan Almubarak buat semua pelanggan sangat kami sayangi. Anda dekat dihati kami!

Ini merupakan tahun pertama/kali pertama kami menjalankan bisnes ramadhan di tempat baru iaitu di bakeri baru kami di Seriab.
Saya sebenarnya agak sedikit teruja dengan hal ini. Adakalanya saya ada jugak la sedikit gementar. Perlu atasi semua ketakutan tu. Insyallah kami akan cuba lalui pengalaman ini seperti hari-hari biasa. Harini masuk bakeri untuk lihat setakat mana tempahan cookies raya kami untuk tahun ini dan semalam kami menerima pelbagai rayuan agent agar di lanjutkan tarikh penutupan tempahan. Insyallah, selagi mampu, kami akan terima. Harini akan meeting dengan staf tentang target sales menjelang raya :- )

Bulan Julai ini merupakan bulan kedua kami menjalankan perniagaan bakeri. Alhamdulillah semakin ‘reti’ la sikit bak kata orang utara, tentang pengurusan dan penjualan. Harini juga akan diadakan perjumpaan staf tentang kemasukan pekerja sementara dari jabatan belia selama 6 bulan sehingga disember ini. Beberapa perubahan jadual akan dibuat dan diharapkan agar mereka ini dapat manfaatkan ilmu di bakeri kami sebaiknya insyallah. Kami mengalu- alukan kehadiran adik-adik Belia ini di bakeri kami. Pheww… baru bulan kedua buka bakeri, terus ada request untuk buat training. Bakeri kami ni pun dalam keadaan huru hara lagi dan serba kekurangan. Risau juga takut kami tak pandai nak handle. Insyallah, akan cuba sebaik mungkin.

Teringat-ingat suatu ketika dulu masa bulan puasa, ada juga terima tempahan cookies raya, masa tu buat sorang-sorang saja. Kadang-kadang sampai menangis sebab tempahan tak siap. Terpikir masatu, susah juga nak dapatkan duit tambahan. Tapi buat juga. Langgar ja dinding semua. huhu
Hmm… tersenyum sorang-sorang. Kenangan..kenangan…

Tapi hari ini, Najah Bakery sudah mempunyai staf! Macam tak percaya sebenarnya. Maka tanggungjawab saya pun bertambah kerana sudah ada pekerja yang bekerja dengan saya. Perlu menjaga kebajikan para pekerja pula. Insyallah akan berusaha semampu boleh untuk membantu membuka peluang pekerjaan serta menambah nilai dan kemahiran pada orang lain.

Untuk masyarakat amnya…
Ya Allah berilah peluang pada kami untuk membantu orang ramai dengan menambahkan produk halal (bakery) di Perlis ini. Kau berkatilah usaha kami ini ya Allah. Ameen.

Luv,
Najah Farahin

Sunday, July 7, 2013

Restock!

Alhamdulillah setelah sebulan berniaga, kini sudah mengetahui rentak pelanggan di Perlis ni. Biasanya sales kami meningkat pada hujung minggu iaitu pada hari Jumaat, Sabtu & Ahad. Pada Hari Sabtu kami perlu retstock kek lebih sikit dari hari biasa...


Wednesday, June 5, 2013

Produk Terlaris

Hai.. Assalamualaikum!
bertemu lagi kita di Real Najah Bakery. Ada sesapa pembaca belum pergi lagi? buat yang tinggal di sekitar Perlis, pernah singgah tu.... terima kasih saya ucapkan. Saya juga memohon maaf, banyak sangat kekurangan bakery kami. Insyallah saya semakin upgrade sedikit demi sedikit...doakan!
Sepanjang kami mula berbisnes, saya semakin faham rentak pelanggan di Perlis. Mereka gemarkan slice cake yang sedap dan tak kisah harga berapa. contohnya buat masa ini Rainbow Cake adalah slice cake paling laris di Najah Bakery.
Pernah kami try letak produk ni di showcase, waah, habis dalam masa 2 jam. Alhamdulillah. Tapi tu laaa... renyah betul nak buat rainbow cake ni. Ambil masa agak lama dan takleh buat kerja lain kalau dah start buat rainbow cake ni.
Setakatni kita mampu buat 2 biji sehari untuk slice, insyallah kami akan standby dari masa ke semasa utk readymade cake for birthday pula. semalam dah try 3 biji utk readymade, habis semua dibeli. Tinggal kek murah2 susah pula nak laku. hehehe.
Next product for slice cake, blueberry cheesecake & strawberry cheese cake insyallah will release soon!

Tuesday, June 4, 2013

letak jawatan!

Assalamualaikum!
Harini saya letak jawatan menulis atas kek. Dah training sorang staf ni utk menulis. Buat permulaan, ketar2 juga dia. Takpa, practice make perfect...Ini hasil darinya... hmm... so far so good!
All da best zati! 

Sunday, June 2, 2013

Fuh boleh cover!

Nightmare sebenarnya buka bakery ni nak-nak di hujung bulan. sebabnyaaa hujung bulan la kita nak kena bayar gaji staffs, bayar sewa kedai, letrik, air, supplier...
alhamdulillah selama lebih kurang 2 minggu membuka kedai pada bulan Mei, legaaa sesangat dapat cover gaji staffs selama sebulan, sewa kedai, letrik dan air. Lega sesangat. Syukur Ya Allah...
saya? hmmm saya belum ambil gaji lagi untuk bulan ni. Nanti kita tengok closing June pula bagaimana keadaannya. Ya Allah.... menakutkan juga yaaa

Friday, May 24, 2013

Last minute Order

Assalamualaikum.... harini dah seminggu saya membuka Najah bakery ni. Agak banyak jugakla pengalaman asing dan baharu bagi saya. Saya dapat lihat rentak pelanggan kebanyakan akan order kek last minute. Order petang ini, nak pagi esok. Ini membuatkan kami terpaksa standby dengan rezeki terpijak ini. hehe. kadang-kadang melibatkan order sehingga rm100 hingga rm1500, agak keruan juga kalau nak menolaknya tu. Tambahan pula ia melibatkan sekolah / pejabat kerajaan.
hmmmm.... tunggu apa lagi? makanya bersegeralah kami menyiapkannya! Moga Allah permudahkan urusan ini...
oh ya, semalam bakery kami dihadiri oleh YAM Tengku Puteri Mahkota Perlis, terima kasih Ku kerana memborong kek di bakery kami


Monday, May 20, 2013

Mula Membuat Readymade Cake

Biasanya customer akan terus walk in, nampak saja bakery....terus masuk nak beli kek. Kadang2 ada yang baru tersedar yang harini adalah harijadi anaknya atau isterinya, atau ibunya atau kawan baiknya. Maka kelam kabutlah dia menerpa ke kedai kek. Disinilah peranan kita selaku penjual kek iaitu membantu menyelesaikan masalah pelanggan serta menambah nilai mereka. Menambah nilai yang bagaimana? Mungkin dengan cara mereka menghadiahkan kek tersebut, penerimanya akan merasa sangat gembira terharu dan semakin sayang. Bernilai kan?!
Kami sebenarnya sedang mencari identiti untuk readymade design kami, setakat ni dapat perkenalkan design simple dan elegant...
untuk readymade cake, ada spongecake vanilla, spongecake coklat dan choc moist cake
jadinya... bolehla walk in ke sini yaaaaa
pssst....esok nak try beberapa resipi cheese cake pula! tengah repair showcase la pula ni. Tak muat letak stocks
Roti bun? insyallah soon....


Real Bakery Shop

Alhamdulillah, setelah 4 tahun berniaga di tapak online, bermula di blog ini... tahun ini kami mula membuka kedai bakery secara real. Wahh...ini sangat-sangat mencabar jiwa dan raga rupanya. Kalo dulu hanya bangun pagi, terus melangkah masuk kerja (dapur), tapi harini kena keluar rumah dan ke bakery -melatih staf serta turun menyediakan kek, menyiapkan tempahan serta mendeco kek. Sebenarnya kami ni baru 5 hari beroperasi, fikiran pun masih belum stabil. huhu
Dek kerana kekangan modal, tanpa membuat mana2 loan, dengan menggunakan modal sendiri, kami memulakan dulu dengan apa yang ada. Kami jual saja dulu. kemudian- kemudian baru upgrade. Minta maaf yer kalo bakery kami ada rupa macam dewan pun ada, masih kosong lagi. Belum ada konsep.Baru ada peti ais sebiji, showcase sebiji. maka berjualanlah kami bermula dari jam 9.30 pagi hinggalah jam 7.30 malam. Sales Alhamdulillah setakat ini ramai juga yang walk in dan mula menempah kek untuk cuti sekolah bakal menjelma.
semalam kami cuba buka Ahad, alhamdulillah...ada juga sales. Orang datang mencari kek birthday readymade.
Insyallah, nanti saya menulis lagi...
Saya akan update dan share kisah pembukaan bakery kami ni dari masa ke semasa. Betapa berharganya keperitan mengharungi cabaran seorang penjual kek yang merupakan seorang ibu kapada anak-anak masih kecil. Saya hampir give up sebenarnya. Tapi berkat doa dan support para pelanggan setia, itulah yang menjadi semangat buat saya.
Terima Kasih! Jumpa lagi di kisah seterusnyaaa
Oh yaa, harini baru siap design papantanda (pssst.... berniaga dah 6 hari, papantanda pun takda.hehehe) ni baru nakpi tempah. Buat para pembaca, ini alamat kami, jemput-jemputla ke Najah Bakery, No 13, Lot Perniagaan Seriab, Kangar. Kami berada di building Tat Nasi Ayam, berdekatan dengan kedai Kurma
Jumpa di sanaaaaa



Wednesday, April 3, 2013

Kelas Articake kini berada di Kangar

Ada kah anda
  • baru di dalam bidang "menghias kek" menggunakan "buttercream" ?
  • ketandusan idea untuk mendeko kek pesanan dari pelanggan anda ?
  • seorang baker/ tenaga pengajar tetapi kebuntuan idea ? 
  • ingin mengembangkan perniagaan anda ke tahap yang lebih tinggi? 
  • inginkan keuntungan yang berganda untuk perniagaan anda kini?
Sekiranya YA, teruskan bacaan anda

Jawapan kepada masalah anda

Articake Inspired Cake Decorating Class by Lea Oven, yang pertama di Malaysia, adalah sessi ilmiah dan praktikal mendedahkan teknik terkini mendeko kek menggunakan ising buttercream, yang akan membantu mengembangkan perniagaan anda ke tahap yang lebih tinggi dan lain dari deko yang biasa
  1. Teknik Menyapu Kek dengan mudah dan cepat dan menghasilkan permukaan yang licin bak sutera
  2. Teknik Membancuh Icing dengan cara yang betul untuk mendapatkan texture yang tepat hiasan pada kek
  3. Teknik Mudah Menghasilkan 10 JENIS Bunga dari Buttercream                                                 ARTICAKE DESIGN CLASS
    Trainer: Daalia Abdul
    Date: 20 April 2013, Sabtu
    Time: 10 pagi hingga selesai
    Venue: Najah Bakery,Kangar
    Fees: rm 400
    Method: hands on
    deposit: rm200 bank in ke mbb 159012715015 Najah Farahin dan sms ke 012-5735856 utk registration
    status: open for booking





Wednesday, March 27, 2013

Kelas Terdekat

KELAS BISKUT RAYA RETRO
-biskut teratai layu
-biskut kelapa tradisi
-biskut dahlia
-biskut samperit koko
-biskut samperti kastard
-biskut golden ring
-biskut untaian
Trainer: Suzana Raman
Date: 7 April, Ahad
Time: 10 pagi- 1.30 tengahari
Venue: Najah Bakery
Fees: rm 200
Method: demo 
deposit: rm50 bank in ke mbb 159012715015 Najah Farahin dan sms ke 012-5735856 utk registration
status: open for booking








Tuesday, March 26, 2013

Kami sudah berada di Matrik Perlis

Alhamdulillah kini anda boleh dapatkan cupcakes red velvet powerpuff kami di kedai kek Laziz di dalam Matrikulasi Arau, Perlis. Buka setiap hari. daaaaaa

Gift Box Class





Thanks to Nurul Naim as a trainer!

Monday, March 18, 2013

Calling for Agent!


Alhamdulillah kami sudah mengadunkan Carrot Walnut Cake ini mengikut citarasa anda. Sekali makan, pasti nak suruh orang lain cuba sama. hehe.
Mahu menjadi sebahagian dari kami? sms ke 012-5735856 utk mengetahui terma agent

Tuesday, March 12, 2013

Rugby player!



Thanks Jiji!!

Red Velvet !!

thanks syazana!
 

Blog Template by YummyLolly.com